Julbak!

Igår var det en hel del julbak hör hemma som min gubbe stod för...
Och det blev Krispig nougat med mandel, knäck, gräddtryffel, Rispuffar i choklad.
 
  Krispig nougat med mandel
  Gräddtryffel

Knäck
 
Rispuffar i choklad


 
Och resepten hittar ni här:

Krispig mandelnougat

ca 25 styck

Krispig mandelnougat

Ingredienser

250 g nougat
125 g mörk choklad

1/4 dl Rörsocker Strö
50 g flagad mandel

Rosta mandeln gyllenbrun i en torr stekpanna.


Smält nougaten över vattenbad. Finhacka chokladen och låt den smälta i nougatmassan. Tillsätt rörsockretoch blanda väl. Blanda i mandeln.

Klä en avlång form med bakplåtspapper och häll i chokladmassan. Låt stelna till dagen efter, då den skärs i bitar.

 


 

Knäck

75 st

2 dl Arla® vispgrädde
2 dl ljus sirap
2 dl socker
1 dl skållad hackad mandel
2 msk ströbröd
2 msk Svenskt Smör från Arla

Gör så här                                   

Blanda grädde, sirap och socker i en tjockbottnad kastrull. Koka utan lock, rör om då och då tills smeten klarar kulprovet för knäck eller tills temperaturen är 122°, ca 15-30 minuter. Tillsätt mandel, ströbröd och smör.
Fördela smeten i knäckformar. Låt stelna. Förvara i kyl.

Kulprov: Häll några droppar av smeten i iskallt vatten och rulla till en kula. Knäckkulan ska vara fast till hård.Knäck

 

 

 

 

 


 

Gräddtryffel

ca 30 stGräddtryffel

Ingredienser

225 g mörk choklad
1 1/2 dl vispgrädde
1 msk konjak (kan uteslutas)
100 g (1 3/4 dl)  florsocker
1 msk starkt, kallt kaffe
kakaopulver

Lägg grädden och chokladen i en rostfri kastrull och koka upp. Rör tills chokladen smält och blandningen är slät. Låt svalna till rumstemperatur.


Rör i kaffet, konjaken och florsockret. Rör tills massan är slät. Täck över och ställ svalt i 2 timmar.

Forma till bollar som rullas i kakaopulver. Lägg i pappersformar. Förvara svalt.


 



Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0