Kanelbullars dag! mums!

Eftersom det är kanelbullens dag idag så ska jag faktiskt
gå och köpa bullar till Mikaela,
(jag kan inte baka).





 ska ni baka kanelbullar idag??

 

Ingredienser (40-50 bullar)

  • 150 g smör eller margarin
  • 5 dl mjölk
  • 1 paket röd jäst (50 g)
  • 1 dl socker
  • 0,5 tsk salt
  • ev 2 tsk kardemumma
  • 850 g vetemjöl (med fullkorn), ca 1,4 liter

Fyllning

  • 100 g rumsvarmt smör eller margarin
  • 1 dl socker
  • 2 msk kanel, eller 1 msk kanel och 1 msk kardemumma

Till pensling

  • 1 uppvispat ägg (Det går att byta ägget mot bara vatten om man vill ha helt äggfria bullar)
  • pärlsocker

Instruktioner

  1. Smält matfettet i en kastrull.
  2. Tillsätt mjölken och värm till fingervarma 37 °C.
  3. Smula ner jästen i en degskål och häll över degvätskan tills jästen har löst sig.
  4. Tillsätt socker, salt och eventuell kardemumma.
  5. Tillsätt nästan allt mjöl, men spara lite till ut bakningen.
  6. Arbeta degen med degkrokar, i maskin eller för hand tills den blir smidig (5-10 minuter).
  7. Låt degen jäsa ca 30 minuter under bakduk.
  8. Knåda degen smidig och på mjölat bakbord - dela i 4 delar.
  9. Kavla ut varje del i 4 plattor.
  10. Rör ihop ingredienserna till fyllningen och bred på plattorna. (Om man vill ha två olika fyllningar får man dela upp smöret och sockret i två delar och sedan blanda med kanel eller kardemumma).
  11. Rulla ihop plattorna till långa rullar och dela i 10-15 skivor (ca 1-2 cm tjocka).
  12. Lägg bullarna med snittytan uppåt i bakformar eller direkt på bakplåtspappersklädda plåtar.
  13. Jäs under bakduk ca 40 minuter.
  14. Pensla och strö över pärlsocker.
  15. Grädda 5-8 minuter i 250 °C mitt i ugnen - det skiljer sig åt i olika ugnar. Jag gräddade mina i 7 minuter.
  16. Låt bullarna svalna på galler under bakduk.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0